Çocuğunuzun DİNLEME becerilerini nasıl destekleyebilirsiniz!












Dinleme yeteneği önemli bir okuma öncesi becerisidir. Okumayı öğrenebilmek için dinleyebilmek ve harflerin verdiği sesi işitmek ve bunların nasıl bir araya gelerek başka sesler oluşturduklarını anlayabilmek gerekir.

ÇOCUĞUNUZUN DİNLEME BECERİLERİNİ DESTEKLEMENİZ AÇISINDAN BAZI ÖNERİLER:
Onlarla kafiyeli kelime oyunları oynayın ve ya tekerlemeler söyleyin.
Çocuğunuza, örneğin “ ayakkabını yerine kaldır veya oyuncağını sepete koy” gibi, tek aşamalı komutlar ( yönergeler) verin.

Tek aşamalı komutları (yönergeler) rahatlıkla izlemeye başladıktan sonra, “oyuncağını al ve odana götür ve ya boyalarını topla ve dolabına yerleştir” gibi iki aşamalı komutlar (yönergeler)verin.

İki aşamalı komutları rahatlıkla izlemeye başladıktan sonra, “ayakkabılarını giy, çantanı al ve dışarı gel” gibi üç aşamalı komutlar verin. Böylece her türlü öğrenme açısından büyük önem taşıyan hafıza becerisini desteklemiş olursunuz.

Her gün örneğin öğle yemeği sırasında farklı türde bir müzik çalın. Çocuğunuzla bu müzik türünden hoşlanıp hoşlanmadığı konusunda sohbet edin.

Zaman zaman, çocuğunuzun sizi işitmek için çok dikkatle dinlemesini gerektirecek düzeyde kısık sesle konuşun.

Açık hava yürüyüşleri yapın ve etraftaki sesleri dikkatle dinleyin. Bunları yazın ve ertesi gün bu sesleri taklit etmeye çalışın (bu da aynı zamanda hafıza becerisine de katkıda bulunacaktır).

Bir öyküyü okumadan önce çocuğunuzun cevabını bulmak için öyküyü dinlemesini gerektiren bir soru sorun.

Her zaman olduğu gibi, başkalarını dinleme konusunda da iyi örnek teşkil edin.

Hiç yorum yok: