ANNELER İÇİN EVDE DİSİPLİNİ SAĞLAMA YOLLARI


Evde Disiplin

1- Çocuğunuzun dünyasına girin, onu dinleyin. Onun duygularını keşfetmeye çalışın.

Onların zihin yapıları, merakları ve ruh dünyaları yetişkinlerden farklıdır.

Bu yüzden ‘Bu konuda sen ne düşünüyorsun?’ gibi sorular sorarak

2- Onların duygu ve düşünce dünyalarını öğrenmeğe çalışmalıyız.

3-Hoş görülü ve kararlı olun.

Hoş görülülük çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesine ve sınırlarını öğrenmesine ve işbirliği ruhuna sahip olmasına neden olur.

4-Neden soruları yerine Ne –Nasıl sorularını sorun

‘ ‘Bunu neden yaptın? ’’, ‘ Neden sinirlisin?’’ v.b. sorular çocuklara yargılayıcı ve tehdit edici gelebilir.Bunun yerine ‘Ne oldu ?, ‘Nasıl oldu ?’ gibi sorular sorarak onların duygu ve düşüncelerini öğrenerek, kendi çözüm yollarını üretmelerine, düşünce güçlerini geliştirmelerine yardımcı olunmalıdır.

5-Çocuğunuzu dinleyin.

Bir takım yorumlar yapmadan, neler hissettiğini dinleyerek, çocuğunuza bazı duygulara sahip olmasının son derece doğal olduğunu gösterin. Çocuğunuzun kelimeleri arasındaki duygularına kulak verin.

6-Tutarlı olun

Aile olarak kendinize özgü, açık olarak belirlenmiş, süreklilik gösteren kuralları belirleyin. Tutarlı olduğunuz zaman çocuğunuz şaşırmayacak ve olumlu davranışlar sergileyecektir. Farklı zamanlarda farklı kararlar alıyorsanız ve bu kararlarınızın mantıklı ve tutarlı bir sebebi varsa onu açıklayın ki çocuğunuz sözlerinizde tutarsızlık görmesin.

Örneğin; Yarım saat önce pencereyi kapatmasını söylediniz. Ama şimdi aç diyorsanız bunun mantıklı nedenini de belirmelisiniz.

7-Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın.

Her çocuk ayrı bir dünyaya sahiptir. Ayrı ayrı yetenekleri ayrı ayrı zekâları ve ayrı ayrı ruh yapıları vardır. Bu yüzden başka insanlarla olumsuz bir şekilde kıyaslanmak bırakın çocukları büyük insanlar bile üzülür.

8-Sorun meydana getiren davranışların kaynağını bulun

Sorun meydana getiren davranışların kaynağı bilinirse; Sorunların çözümü daha kolaylaşacaktır. Yanlış çözüm yolları problemin çözümünü kolaylaştırmayacağı gibi problemi büyütebilir ve daha başka sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

9-Hatalarını yüzüne vurmak yerine onlara yalınlık gösterin.

10-Karşılıksız sevin ve sevginizi hal ve hareketlerinizle gösterdiğiniz gibi dilinizle de söyleyin.

11-Çocuklarınızı evinizdeki problemlerde çözüm üretme sürecine katılmalarını sağlayın.

12-Çocuğunuza özel olduğunu gösterin.

13-Gerektiğinde hayır demesini bilin


ANNE-BABALARIN KOLAYLIKLA YAPABİLECEĞİ 8 SÜPER ŞEY!


1. Doğdukları günden itibaren çocuklarınızla bol bol konuşun.
2. Onlara sarılın, kucaklayın ve ihtiyaçlarına yanıt verin.
3. Çocuklarınız sizinle konuştuğunda onları dikkatle dinleyin.
4. Çocuğunuza her gün kitap okuyun. Onunla bol bol oynayın ve şarkılar söyleyin.
5. "Hayır" ve "yapma" dediğiniz kadar "Evet", "Haklısın ve "seni seviyorum" deyin.
6. Nerede olurlarsa olsunlar, güvenli, düzenli ve tahmin edilebilir bir ortam sunun.
7. Davranışlarına sınırlar koyun ve sertlikle değil, sakin ve yumuşak bir şekilde disipline edin.
8. Ne yapmaması gerektiğini değil ne yapması gerektiğini söyleyin.

çizgi çalışmaları-3


Düz çizgi çalışması ile birlikte geometrik şekilleri de veriyorum. çizgileri tamamladıktan sonra kesin. Şekilleri tanıtıp mesela bu daire yuvarlak da denir hiç kenerı ve köşesi yoktur....
Anneler çok yaratıcı oluyor diğer şekilleri nasıl tanıtacağınızı size bırakıyorum... Zaman zaman şekillerin adını söyleyip size göstermesini isteyin. Unutmayın tekrer çocuğunuzun öğrenmesinde iyi bir yöntemdir, ayrıca öğrendiklerini tekrarlayarak pekiştirir.


bahar ağacı ve sınıf halleri












Geçen hafta çocuklarla bahar ağacı yaptık çiçeklere ve renklerine onlar karar verdiler, büyük bir gayretle grup arkadaşlarını yüreklendirip projelerini tamamladılar. Işıl ışıl bir bahar ağacı oldu.


Bir de sınıftaki hallerimizi serbest zamanda neler yaptığımızı, çocuklarımın neler ürettiğini sizlerle paylaşayım istedim.

toplum hizmeti- her çocuğa bir hikaye


Geçen hafta okulumuzun büyük grubu toplum hizmeti çalışmaları sırasında bizleride ziyaret ettiler. Sizlerle nasıl vakit geçirebiliriz? nasıl vakit geçirebiliriz? diye sordular. Öğretmenleri Işıl SUNGUR'la birlikte küçük gruba bireysel hikaye okumalarına karar verdik. Hem benim çocuklarım hem de ışıl öğretmenin çocukları çok eğlenceli ve mutlu bir gün geçirdiler.

çizgi çalışmaları




























iki çizgi çalışması hazırladım artık nasıl çalışacağınızı biliyorsunuz iyi çalışmalar...

Çocuklarda Okulla Birlikte Başlayan Hastalıklar

Çocuklarda Okulla Birlikte Başlayan Hastalıklar

”bizim çocuk okula başladığından beri bir türlü iyileşmiyor sürekli hasta, iyi bakamıyoruz desek evde de değişen bir şey olamadı ki ?.... derler. bunun nedeni;
Ev kadar steril olmayan okul ortamı çocukları virüsler ve bakterilerle karşı karşıya bırakıyor. Çocuklarını okula gönderen ailelerin özellikle solunum yolu rahatsızlıklarına karşı dikkatli olması gerekiyor.

Okulla birlikte hastalıklar da başlar

Çocuklar kreşe veya okula başlayana dek ev ortamında çok sık hastalanmazlar. Okul ve kreşlerin açılması ile birlikte durum tersine döner. Hastalıklar hem onların hem de ailelerin yaşamının bir parçası halini alır. Sonbahar ve yaklaşan kış ayı ile birlikte toplu yaşanan yerlerde damlacık yolu ile yayılan ve solunum yollarına yerleşen virüslerin yol açtığı enfeksiyonların ortaya çıkmasında artış görülür.

Grip hastalıklarda başı çekiyor

Bu enfeksiyonların başında soğuk algınlığına neden olan gribal enfeksiyonlar gelir. Grip, özellikle eylül ile mart ayları arasında sonbahar-kış dönemini kapsayan mevsimsel özellik arz eden bir hastalıktır. Ateş, baş ağrısı halsizlik, kırgınlık ile başlar. Öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı ardından akciğer enfeksiyonu, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklarla komplike olabilir. Kış aylarında 2 yaşın altındaki çocuklarda gözlenen solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 80’i bu virüslerden kaynaklanır.

Ailelere uyarılar

Aileler çoğu kez ateş, öksürük, burun akıntısı ve öksürük şikayeti olan çocuklarına gereksiz yere antibiyotik ve öksürük şurubu verir. Oysa yapılan çalışmalar virüs enfeksiyonlarında bu ilaçların etkili olmadığını ortaya koymaktadır. Ateş düşürücülerin ise gereksiz yere kullanımı çocukların doğal bağışıklık sisteminin güçlenmesine engel olmaktadır.

Bakteri-virüs farkı

Bakteriler aracılığı ile oluşan bademcik enfeksiyonu ile virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonunu birbirinden ayırt etmek tedavi seçiminde çok önemlidir. Bademcik enfeksiyonunda öksürük ve burun akıntısı genellikle olmaz; ateş, yutkunmada güçlük, iştahsızlık ve karın ağrısı ön planda iken virüslerin neden olduğu gribal enfeksiyonlarda öksürük, burun akıntısı, halsizlik, yaygın kas ağrıları daha belirgin şikayet olarak gözlenmektedir.

Öksürük ilaçlarına dikkat

Solunum yolu enfeksiyonlarında gözlenen öksürük şikayeti aslında oluşan salgıların solunum yollarından temizlenmesi için vücudun bir savunma mekanizması olarak işlev görür. Öksürük kesici özellik arz eden ilaçların kullanımı, vücudun bu doğal savunmasını bloke ettiği için kullanılması önerilmez. Bazen bademcik enfeksiyonu ile gribal enfeksiyon ayırımı muayene sonucunda da yapılamaz. Bu durumda boğaz kültürünün alınması, bazı kan testlerinin yapılması ve sadece ateş düşürücü verilerek hastanın gözlenmesi gerekir. Özellikle alerjik bünyesi olan çocuklarda astım atağını başlatması veya küçük bronşların salgılarla tıkanması neticesinde bronşiolit’e neden olabilmesi açısından gribal enfeksiyonlara karşı tedbir almak bu aylarda özellikle önemlidir.

En iyi yöntem aşı

Bazen solunum sıkıntısı nedeni ile hastaneye yatırılarak tedavi gerektirecek kadar ağır solunum sistemi enfeksiyonuna yol açabilen gribal enfeksiyonları önlemenin en önemli yolu, aşılanmadır. Dünya Sağlık Örgütü her sene yeni tip grip virüsüne karşı hazırlanan grip aşılarının özellikle şeker hastalığı, alerjik bronşit, bağışıklık yetersizliği, doğumsal kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olan çocuklara uygulanmasını önermektedir. Amerikan Pediatri Akademisi de 6 aydan büyük her çocuğa eylül ile ocak ayları arasında grip aşısı yapılmasını önermektedir. Alınacak önlemlerin başında enfeksiyon geçirmekte olan kişilerin toplum içine girmemesi, maske kullanması ve el hijyenine önem göstermesi gelir.

Grip-nezle farkı

Nezle hali grip ile çok sık karıştırılan bir durumdur. Ancak nezlede genel durum daha iyidir. Ateş yüksek olmaz. Daha ziyade hapşırık ve burun akıntısı ve ardından burun tıkanıklığı ile kendisini gösterir. Nezle ve grip gibi hastalıkların uzun sürmesi hastalığın sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu ile komplike olmasına yol açabilir. Bu nedenle sinüslerin ve östaki kanalının ağzının açılmasını sağlayacak steril tuzlu su içeren burun damlalarının kullanımı yarar sağlayacaktır. Eğer bir çocukta yılda 5 defadan fazla tekrarlayan ve sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu ile komplike olan solunum yolu enfeksiyonu geçirme şikayeti varsa mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.

Kaynak: Memorial Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ercan Tutak

Çocuğunuzun DİNLEME becerilerini nasıl destekleyebilirsiniz!












Dinleme yeteneği önemli bir okuma öncesi becerisidir. Okumayı öğrenebilmek için dinleyebilmek ve harflerin verdiği sesi işitmek ve bunların nasıl bir araya gelerek başka sesler oluşturduklarını anlayabilmek gerekir.

ÇOCUĞUNUZUN DİNLEME BECERİLERİNİ DESTEKLEMENİZ AÇISINDAN BAZI ÖNERİLER:
Onlarla kafiyeli kelime oyunları oynayın ve ya tekerlemeler söyleyin.
Çocuğunuza, örneğin “ ayakkabını yerine kaldır veya oyuncağını sepete koy” gibi, tek aşamalı komutlar ( yönergeler) verin.

Tek aşamalı komutları (yönergeler) rahatlıkla izlemeye başladıktan sonra, “oyuncağını al ve odana götür ve ya boyalarını topla ve dolabına yerleştir” gibi iki aşamalı komutlar (yönergeler)verin.

İki aşamalı komutları rahatlıkla izlemeye başladıktan sonra, “ayakkabılarını giy, çantanı al ve dışarı gel” gibi üç aşamalı komutlar verin. Böylece her türlü öğrenme açısından büyük önem taşıyan hafıza becerisini desteklemiş olursunuz.

Her gün örneğin öğle yemeği sırasında farklı türde bir müzik çalın. Çocuğunuzla bu müzik türünden hoşlanıp hoşlanmadığı konusunda sohbet edin.

Zaman zaman, çocuğunuzun sizi işitmek için çok dikkatle dinlemesini gerektirecek düzeyde kısık sesle konuşun.

Açık hava yürüyüşleri yapın ve etraftaki sesleri dikkatle dinleyin. Bunları yazın ve ertesi gün bu sesleri taklit etmeye çalışın (bu da aynı zamanda hafıza becerisine de katkıda bulunacaktır).

Bir öyküyü okumadan önce çocuğunuzun cevabını bulmak için öyküyü dinlemesini gerektiren bir soru sorun.

Her zaman olduğu gibi, başkalarını dinleme konusunda da iyi örnek teşkil edin.

sınıf deneyi bitki yeşertme















Önceki hafta bahçemize fasülye ve nohut tohumları ektik. Çocuklarımla tohumları önce tabakta pamuk arasında yeşerttik, sırayla suladık. Toprağa ekilecek kadar büyüdüklerinde ise hep beraber bahçemize ektik. Bitkilerini toprağa dikmek çocukların çok hoşuna gitti, eğlenceli ve mutlu bir gün geçirdik...

kağıt kesme çalışması

Kesme çalışmalarında ben önce çizgi takibi yaptırıyorum.
Yani, boş bir sayfaya düz çizgiler çizip çocuklarımın ellerinden tutarak çizgiyi takip edip kesme yapmalarını sağlıyorum. Birkaç çalışmadan sonra farklı şekillere geçiyorum evde de aynı yöntemi tavsiye ederim. İşe yarıyor:)

Bir kaç gün düz kesme çalışması yaptıktan sonra yandaki domates adamın çevresinden kesin gözleri çocuğunuz kesemeyeceği için destek olun.

Bu arada çocuğunuz kırmızıya boyarsa tam domates olur kolay gelsin...